۲ مهر ۱۳۸۴، ۸:۳۶

به بهانه هفتم مهر ( روز آتش نشاني و ايمني)

تهران ؛ انبار باروت // پايتخت همچنان با استانداردهاي ايمني فاصله دارد

تهران ؛ انبار باروت // پايتخت همچنان با استانداردهاي ايمني فاصله دارد

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - اولين ايستگاه آتش نشاني شهر تهران در سال 1303 شمسي در گاراژ "حسني" در سه راه امين حضور از سوي يك ژنرال روسي با چند دستگاه خودرو با مارك N.A.G و با 15 پرسنل از درجه داران نظامي شروع به كار كرد و در سال 1307 قبرستان قديمي حسن آباد (ايستگاه آتش نشاني فعلي) تبديل به اداره ماشين هاي آب پاش شد كه تجهيزات آن همان 4 دستگاه خودرو و پرسنل مربوطه بود...

البته در آن ايام آتش نشاني مثل امروز ماموريت نداشت و بيشتر فلسفه وجودي آن صرفا آب پاشي معابر ، خيابانها و آبياري درختان شهر و گاهي نيز شركت در حريق هايي بود كه آن زمان به وقوع مي پيوست .

گفته مي شود بعدها نام اين مركز به " اطفائيه " تغيير يافت و با توجه به بروز حريق هاي بزرگ و متعدد كه زاده توسعه شهر تهران ، با تهيه تجهيزات مبارزه با حريق و آموزش پرسنل حرفه اي شرايطي را ايجاب كرد كه دومين ايستگاه آتش نشاني در شميرانات تاسيس شد اما اين پايان تغيير و تحولات در مجموعه كنوني سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني تهران نبود ، بلكه در سال 1340 شمسي بود كه واحدي به نام گروه " امداد و نجات " در ايستگاه حسن آباد ايجاد شد تا در كنار اطفاي حريق ، امداد و نجات حادثه ديدگان را بر عهده بگيرد...

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، بر اساس استانداردهاي بين المللي روز دنيا ، به ازاي هر 50 هزار نفر مي بايست يك ايستگاه آتش نشاني وجود داشته باشد كه متاسفانه شرايط ايران با چنين آمار و ارقامي جور نيست و هنوز براي رسيدن به استانداردهاي ايمني ، بايد ايستگاههاي بيشتري احداث و تجهيزات مدرن تري در اختيار آتش نشانان قرار بگيرد .

از سوي ديگر ، قديمي و فروسده بودن اغلب ايستگاههاي آتش نشاني نيز به عنوان يكي ديگر از معضلات گريبانگير سازمان هاي خدمات رسان است .

به طوري كه اغلب ايستگاههاي آتش نشاني كشور فاقد استحكام و تجهيزات لازم براي مواجهه با حوادث طبيعي است كه زلزله بم و تخريب صد در صد تنها ايستگاه آتش نشاني اين شهر ، نشان از اين واقعيت تلخ دارد .

بنابرهمين گزارش ، عدم تجهيز آتش نشاني هاي كشور به امداد هوايي باعث شده خدمات اين سازمانها به نحوه چشمگيري ناقص جلوه كند و اغلب به دليل نبود بالگرد ، خسارت هاي فراوان جاني و مالي متوجه شهروندان گرديده است .

تجهيز و نوسازي ايستگاهها و ناوگان آتش نشاني ...

مديرعامل سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني شهر تهران با اذعان به وضعيت نامطلوب اين سازمان اطفايي و امدادي طي سالهاي گذشته ، گفت : متاسفانه در گذشته هم ناوگان آتش نشاني و هم تجهيزات آن در وضعيت نامطلوب و فرسوده اي قرار داشت .

احمد ضيايي به طرح مطالعاتي مقاوم سازي ايستگاههاي آتش نشاني تهران اشاره كرد و افزود : بر اساس يك قرار داد دو ساله كه با يكي از شركت هاي مشاوره بسته ايم ، قرار است آن دسته از ايستگاههاي آتش نشاني كه ساختمان هاي فرسوده و قديمي دارند شناسايي و مقاوم سازي و نوسازي شوند .

البته مديرعامل آتش نشاني تهران به نوسازي ناوگان سازمان نيز اشاره كرد و از عقد قرارداد با شركت ايران خودرو براي تجهيز و نوسازي خودروهاي آتش نشان خبر داد و گفت : قرار است حدود 150 دستگاه خودرو آتش نشان با تجهيزات كامل تحويل سازمان شود كه تاكنون 55 دستگاه آن وارد سيستم شده و مابقي نيز به تدريج تحويا مي شود .

آمار بالاي حريق و حوادث در تهران ...

متاسفانه وقوع حوادث و حريق در تهران نسبت به آمارهاي بين المللي ، نسبتا بالا است و همين امر سبب شده كه حجم ماموريت هاي نيروهاي آتش نشان و امدادي در اين كلانشهر به مراتب بالاتر باشد .

بر اساس آمارهاي روزانه سازمان آتش نشاني ، ميانگين وقوع حوادث و حريق روزانه در تهران كمتر از 50 مورد نيست و اين عدد با توجه به امكانات و تجهيزات آتش نشاني ، تقريبا زياد به نظر مي رسد . البته بايد به اين نكته توجه داشت كه آمار وقوع حريق و حوداث در برخي از ايام به مرتاب بالاتر از عدد ميانگين است ، به طوري كه ثبت 60 و 70 و حتي 85 مورد حادثه و حريق را در تهران داشته ايم .

به گزارش خبرنگار مهر ، طبق استانداردهاي بين المللي ايمني كه به ازاي هر 50 هزار نفر يك ايستگاه آتش نشاني بايد وجود داشته باشد ، تهران هم اكنون براي رسيدن به استانداردهاي بين المللي ، نيازمند 200 ايستگاه مجهز است .

نقش حياتي گروههاي امداد و نجات ...

تلاش ماموران آتش نشان زماني به ثمر خواهد نشست كه در كنار عمليات اطفايي ، عمليات امداد و نجات نيز مد نظر قرار گيرد و به كمك مصدومان و حادثه ديدگان بيايد .

به دنبال وقوع فاجعه دردناك و فراموش نشدني زلزله بم ، يكي از ضعف هاي مشهود در امر امدادرساني ، عدم هماهنگي نيروهاي امدادي و اطفايي بود .

واقعيت اين است كه تهران بر روي گسل هايي واقع شده كه احتمال وقوع زلزله را در اين نقطه جغرافيايي تشديد مي كند و بر همين اساس است كه همواره با وقوع يك زمين لرزه در نقطه اي ديگر از كشور ، همگان به فكر تقويت مديريت بحران در تهران مي افتند اما بعد از مدت زماني ، اين مساله به دست فراموشي سپرده مي شود...

به گزارش خبرنگار مهر ، وجود شبكه هاي فرسوده و تقريبا پنهان مانده شبكه هاي انتقال مواد سوختي و گاز، باعث شده اين تهديد همواره متوجه كلانشهر ايران باشد كه در صورت وقوع يك زمين لرزه نه چندان بزرگ ، امكان هيچ گونه امدادرساني وجود نداشه باشد و به دنبال آن ايجاد حريق و آتش سوزي سبب خواهد شد كه امكاني براي عمليات نجات و امداد فراهم نباشد...

به گفته كارشناسان مسائل ايمني ، ماموران آتش نشان بهترين نيروهاي امدادي در زمان بروز حادثه محسوب مي شوند ، زيرا علاوه بر گذراندن آموزشهاي لازم ، دانش فني اين شرايط را نيز دارند كه در صورت تجهيز آنها به پيشرفته ترين امكانات ، مي تواند تا حدودي از شدت خسارات جاني بكاهد .

البته نبايد يك نكته اساسي را از نگاهها پنهان داشت و آن معابر و فضاهاي قديمي شهر تهران است . به طوري كه در وسعت 750 كيلو متر مربعي تهران با جمعيت ثابت 5/7 ميليون نفر ، كمتر مناطقي را مي توان يافت كه از سبك معماري شهرسازي مدرن برخوردار باشد . زيرا اغلب مناطق جنوبي شهر با خيابانها و كوچه هاي تنگ و باريك محصور شده كه امكان هيچ گونه عمليات اطفايي و امدادي را نمي دهد...

امدادهوايي و ساختمانهاي بلند مرتبه ...

تقريبا اغلب كشورها با مقوله " امدادهوايي" براي كاستن از زمان مورد نياز جهت تسريع در امدادرساني و انجام عمليات هاي اطفايي ، كنار آمده اند و سازمان هاي آتش نشاني و امدادي خود را به وجود بالگردهاي امدادي تجهيز ساخته اند . در حالي كه بحث امدادهوايي در ايران و به ويژه تهران خيلي قديمي و مربوط به اواخر دهه 30 شمسي است اما هنوز آن طور كه بايد نتوانسته ايم در اين بخش تجهيز شويم به گونه اي كه بعد از گذشت بيش از نيم قرن ، تازه توانسته ايم يك دو فروند بالگرد در جهت تجهيز آتش نشاني به خدمات گسترده تر فراهم نماييم .

از سوي ديگر وجود بيش از 400 ساختمان بلند مرتبه ، حكايت از اين واقعيت دارد كه دل بستن به آتش نشاني براي اطفاي آتش سوزي هاي احتمالي در چنيني ساختمانهايي بيهوده است و اگر اين قبيل بنلد مرتبه ها از امكانات و تجهيزات ايمني برخوردار نباشند ، بايد گفت كه هيچ راهي براي اطفاء و نجات ساكنان گير افتاده در حوادث احتمالي چنين ساختمانهايي وجود ندارد !!

جايگاههاي سوخت ؛ انبارهاي عظيم مواد منفجره در شهر !

شايد هنوز حادثه آتش سوزي بيش از 50 دستگاه خودرو پارك شده در حاشيه خيابان خراسان كه ناشي از سهل انگاري ماموران جايگاه پمپ بنزين بود ، فراموش نشده باشد . صبح جمعه اي كه 7 هزار ليتر بنزين در جوي آب ريخت و باعث وقوع آن اتفاق شد ...

در واقع هر يك از جايگاههاي پمپ بنزين تهران به مثابه يك انبار مواد منفجره مي ماند كه با كوچكترين اشتباه و سهل انگاري ، فاجعه اي رقم خواهد خورد .

بر همين اساس ، شوراي شهر تهران در يكي از جلسات سال گذشته خود نسبت به وقوع چنين خطراتي از ناحيه جايگاههاي پمپم بنزين به مسئولان وزارت نفت هشدار داد و حتي مصوبه اي در خصوص انتقال برخي از اين جايگاهها و لوله هاي انتقال سوخت كه از زير زمين عبور داده شده اند ، داشت اما تاكنون هيچ اتفاق مثبتي رخ نداده است .

به گزارش خبرنگار مهر ، معاون عمليات سازمان آتش نشاني تهران با تاكيد بر عدم رعايت نكات ايمني و استانداردهاي لازم در ساخت برخي از جايگاههاي سوخت ، مي گويد : سازمان آتش نشاني قانوني براي جلوگيري از فعاليت يا اصلاح پمپ بنزين هاي غير ايمن و خطر ساز ندارد .

محمد سميعي مي افزايد : جايگاههاي سوخت رساني در حال حاضر بر اساس استانداردهاي خود شركت نفت ساخته مي شوند و سازمان آتش نشاني براي دخالت در اين امر با خلا قانوني مواجه است.

وي ضمن تاييد عدم رعايت استانداردهاي لازم در زمينه جانمايي برخي از جايگاههاي پمپ بنزين ، اظهار مي دارد :  متاسفانه چنين استانداردهايي نداريم و جايگاههاي سوخت رساني فقط ملزم به دفن مخازن سوخت ، استفاده از سيستم ويژه تخليه سوخت و فضاي مناسب براي مانور خودروها هستند كه اين مسايل را هم  كم و بيش رعايت مي كنند.

شركت ملي پخش فرآوردهاي نفتي متولي نظارت و اعمال استانداردها است...

بررسي هاي انجام شده نشان مي دهد با توجه به بيش از80 جايگاه بنزين در سطح شهر تهران ، 53 درصد آنها فاقد حريم ايمني استاندارد هستند و 90 درصد آنها نيز مشكل سيستم گرمايشي دارند .

معاون امور عملياتي سازمان آتش نشاني تهران مي گويد : با تعاملي كه ميان شركت نفت و سازمان آتش نشاني تهران برقرار شده ، در آينده اي نزديك جايگاههاي پمپ بنزين از مناطق مسكوني فاصله گرفته و جدا مي شوند .

به گفته وي ، در گذشته بيشتر جايگاههاي پمپ بنزين در فاصله اي نزديك با نقاط مسكوني تاسيس شده بودند كه اين مساله همواره موجب نگراني ساكنان اين قبيل مناطق بوده است اما امروزه با تعاملي كه ميان سازمان آتش نشاني و شركت نفت برقرار شده جايگاههاي پمپ بنزين از مناطق مسكوني فاصله گرفته و دورتر مي شوند...

 

کد خبر 232881

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha